Loustri-East

Λουστροι - ανατολικα

Μουσική παράσταση με θέμα την μουσική που δημιουργήθηκε και συνεχίζει να δημιουργείται τα τελευταία 150 χρόνια στις περιοχές γύρω από το Αιγαίο και λίγο πιο πέρα…

Ποιοι είναι οι "Λούστροι"...

Οι «ΛΟΥΣΤΡΟΙ» άρχισαν να υπάρχουν ως μουσικό σχήμα τον Μάιο του 2018. Από τότε δίνουν μουσικές παραστάσεις, παράγουν μουσική, μουσικά βίντεο (Click Hier) και παρουσιάζουν αδιαλείπτως τα τελευταία τρία χρόνια την εβδομαδιαία εκπομπή με τίτλο «Λούστροι, κάλεσμα από το Αιγαίο» στο Ανοιχτό Ραδιόφωνο της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζοντας ελληνική και άλλη μουσική κάθε Κυριακή στις 18:00. Στο Μεταδεύτερο  παρουσιάζουν την εβδομαδιαία εκπομπή “Και αυτό θα περάσει…” κάθε Κυριακή στις 14:00.

Για το 2023 έχουν επιλεχθεί (ανάμεσα σε 230 συμμετέχοντες από Ελλάδα και εξωτερικό) από το πρόγραμμα «Γέφυρες» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τις δράσεις του προγράμματος στο 2023. Συμμετέχουν σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό (Festival Δελφών “To λάλον ύδωρ», Biennale Κωνσταντινούπολης).

Το μουσικό σχήμα «Λούστροι» αποτελείται από 4 έως 6 μουσικούς (βασικά μέλη σε συνάρτηση με το ρεπερτόριο κάθε παράστασης) έως και 14 με την συμμετοχή συνεργατών και αναλόγως των απαιτήσεων της παράστασης.

Τα μέλη (σύντομα βιογραφικά)

Γιάννης Σαούλης

Μπουζούκι / Ενορχηστρωτική /επιμέλεια / Τραγούδι

Γέννηση Θεσσαλονίκη 1-5-1962. 1976 αυτοδιδάσκεται στο μπουζούκι και από το 1980 ασχολείται επαγγελματικά με την μουσική. 1982 – 1986 Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης – Όμποε και Θεωρητικά. • 1986 – 1997 Ολλανδία – φοίτηση στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης – Άμστερνταμ (Φιλοσοφία-Πολιτικολογία).

2000 – 2007 Τουρκία / Κωνσταντινούπολη. Από το 1992 έως σήμερα έχειπαράξει πάνω από 20 άλμπουμ 10 από τα οποία προσωπικά σε Ολλανδία, Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρο και έγραψε μουσική για θέατρο (πρώτο βραβείο 2001 / Κων/πολη), κινηματογράφο και διάφορα ντοκιμαντέρ. 

Συναυλίες – Παραστάσεις σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Ρωσία, Ελλάδα, Κύπρο.

Δημήτρης Αραμπατζής

Ακορντεόν

Ο Δημήτρης Αραμπατζής ξεκίνησε να μαθαίνει ακορντεόν στο Μουσικό Σχολείο Καβάλας και στη συνέχεια σπούδασε στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πα.Μακ. στην ειδίκευση “ακορντεόν κονσέρτου” με καθηγητή τον Κων/νο Ράπτη. Διακρίθηκε με Α’ Βραβείο στον “1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ακορντεόν” στα Γρεβενά και με Α’ Βραβείο στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Ακορντεόν “Premio di Montese”, που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία. Μεταξύ άλλων, έχει στο ενεργητικό του μία σειρά συναυλιών με την ΣΟΔΘ στο ΜΜΘ και στο Βασιλικό Θέατρο, με την οποία έχει εμφανιστεί ως σολίστ.

Έχει συμπράξει επίσης με την ορχήστρα νέων του ΜΜΘ MOUSA και έχει παίξει στο Φεστιβάλ Φιλίππων με τη σοπράνο Ν. Κλαυδιανού και στο Φεστιβάλ Μαρώνειας με τους L. Borda και Γ.Βελλιβασάκη.

Ηχογράφησε και παρουσίασε με τους Orpheus Soloists το έργο του Γιάννου Αιόλου “Το δάσος των όρκων” στο Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης σε πρώτη εκτέλεση. Έχει πάρει μέρος σε ηχογραφήσεις και έχει σημαντικές συνεργασίες, όπως με τους Ν. Λοτσάρη, Θ. Βουτσικάκη και Νατάσα “Μάρε” Μουμτζίδου. Η ιδιαίτερη αγάπη του για το tango τον οδήγησε στο να μάθει bandoneon και στη δημιουργία του κουαρτέτου “Tangology” με το οποίο έχει κάνει αφιερώματα στην μουσική του A Piazzolla και στο παλιό tango . Διδάσκει ακορντεόν στο Μουσικό Σχολείο Καβάλας και σε ωδεία της Θεσσαλονίκης.

Görkem Saoulis

Κανονάκι / τραγούδι

Γέννηση 29-7-1977 Άγκυρα – Τουρκία.

1988 – 1998: Σπουδές στο Ωδείο της Κωνσταντινούπολης

1998: συνεργάζεται με τον θεµελιωτή της σύγχρονης τούρκικης µουσικής Melih Kibar σε συναυλίες, ηχογραφήσεις και τηλεοπτικές εκποµπές. • 1998 – 2003 εργάστηκε στο Πανεπιστήµιο «Golden Horn» της Κωνσταντινούπολης.

2001 συναντά τον σύζυγο και συνεργάτη Γιάννη Σαούλη.

1997 – 2018 συναυλίες µε Τούρκικα µουσικά σύνολα και ορχήστρες σε Τουρκία, Κύπρο, Γερµανία, Αυστρία, Κροατία, Αίγυπτο, Γαλλία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία κ.α. 

1997 – 2018 συμμετοχή σε πολλά άλμπουμ γνωστών καλιτεχνών σε Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρο ενώ το πρώτο τηςπροσωπικό άλμπουμ εκδόθηκε το 2017.

Λεωνίδα Κυρίδης

Κόντρα Μπάσσο

Γεννήθηκε στη Λάρισα 28-08-1969. Σπούδασε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας κλασσική κιθάρα και θεωρητικά.  Συνέχισε τις σπουδές του στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (σχολή εγχόρδων-κόντραμπασο) από όπου και αποφοίτησε. Παράλληλα εργάστηκε ώς μουσικός της Συμφωνικής ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.  Από το 1991 εως το2013 συμμετείχε σε διάφορα σύνολα κλασσικής, έντεχνης, τζαζ και παραδοσιακής μουσικής. Έχει συνεργαστεί δισκογραφικά με πολλούς Έλληνες συνθέτες, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, καθώς και με χορωδιακά και ορχηστρικά σύνολα με τα οποία έχει δώσει συναυλίες σε Ευρώπη και Αμερική.

Ιωάννης Ανδρόνογλου

Κλασσική Κιθάρα

Ο Ιωάννης Ανδρόνογλου είναι Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και σολίστ κιθάρας.

 Έχει ηχογραφήσει τους δίσκους Travelling  (Legend Classics, 2010, επανέκδ. Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι και Σείστρον, 2014) και Ioannis Andronoglou performs Domeniconi, Dyens, Yilmaz (Αεράκης, 2023). Έχει δημοσιεύσει σε έντυπη μορφή τα έργα του Mandilatos Impressions και Fantasia on a Thracian folksong (Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι και Σείστρον, 2015), το σύγγραμμα Η ελληνική παραδοσιακή μουσική ως πηγή έμπνευσης στη σύνθεση έργων για κιθάρα (Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι και Σείστρον, 2020) όπως και έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας κεφαλαίου στο συλλογικό τόμο Legacies of Ancient Greece in Contemporary Perspectives (Η.Π.Α.: Vernon Press, 2022). Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Ως σολίστ έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό και ως σολίστ-διδάσκων έχει συμμετάσχει σε σημαντικά, ανά τον κόσμο, φεστιβάλ κιθάρας (Guitar Foundation of America, Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου κ.α).  Έχει χαρακτηριστεί ως «απόλυτος κυρίαρχος της τεχνικής» από τον Ιταλικό Τύπο και ως  «εύστροφος, δυναμικός και γεμάτος πάθος ερμηνευτής που ξέρει να καινοτομεί» από το σημαντικότερο Αμερικανικό περιοδικό για κιθάρα, το Soundboard.

Για την πανελλήνια α’ εκτέλεση του έργου Tambú από τον Ιωάννη Ανδρόνογλου, ο συνθέτης του έργου, Mark Delpriora, καθηγητής κιθάρας της Ακαδημίας Juilliard της Νέας Υόρκης, σημειώνει: «”Αν το φτιάξεις, θα έρθουν”∙ ειδικά μεγάλοι παίκτες όπως ο Ιωάννης Ανδρόνογλου για τον οποίο αυτό που φαίνεται δύσκολο, δεν είναι».

Ως εισηγητής έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με αντικείμενο την κιθάρα, όπως και σε συνέδρια μουσικολογικού, ιστορικού και παιδαγωγικού ενδιαφέροντος (Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο, Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, Dublin Guitar Symposium, Symposium on the Greeks κ.α.) και έχει πραγματοποιήσει ομιλίες/ρεσιτάλ σε σημαντικούς ερευνητικούς φορείς της χώρας (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος κ.α.).

Είναι μόνιμος καθηγητής κιθάρας του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών. Διατελεί  Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών και Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών/Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών), όπου έχει περατώσει, επίσης, μεταδιδακτορική έρευνα. Είναι μέλος της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας.

Εργάζεται ως δάσκαλος κλασσικής και ακουστικής κιθάρας σε ωδεία τις Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας.

Παράλληλα εμφανίζεται σε διάφορα μουσικά στέκια και σκηνές στην Ελλάδα και έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα της Θεσσαλονίκης αλλά και από όλη την Ελλάδα. Έχει συμπράξει με καλλιτέχνες σε ζωντανές εμφανίσεις αλλά και σε δισκογραφία όπως Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Λιζέτα Καλημέρη, Μιχάλης Παπαζήσης, Ανδρέας Καρακότας, Γιώργος Μαργαρίτης, Μαρία Παπανικολάου, Αργύρης Μπακιρτζής, Φωτεινή Βελεσιώτου κτλ. Έχει συμπράξει μετην Συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε αρκετές συναυλίες.

Γιώργος Βαρτσάκης

Κιθάρα / Τραγούδι

Γεννήθηκε το 1986 στην Θεσσαλονίκη. Η πρώτη του επαφή με την μουσική ήταν σε ηλικία 5 ετών μεπαραδοσιακά όργανα. Από ηλικία 15 ετών ξεκίνησε να παίζει κλασσική κιθάρα, αρχικά αυτοδίδακτακαι στη συνέχεια στη τάξη του Κωνσταντίνου Κράπη, στο Θερμαϊκό ωδείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο ολοκλήρωσε και τις σπουδές του στην αρμονία και στην αντίστιξη, στην τάξη του Χρήστου Δεληδήμου. Το 2012 αποφοίτησε από το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑ.ΜΑΚ. Εκεί διδάχτηκε κλασσική κιθάρα από τους Έλενα Παπανδρέου, Γιάννη Ανδρόνογλου, Ναυσικά Χατζηχρήστου και θεωρητικά από τους Αθανάσιο Ζέρβα, Πέτρο Βούβαρη και άλλους. To 2013 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην κιθάρα σε επίπεδο πτυχίου στην τάξη του Θάνου Μήτσαλα από το ωδείο «Δημήτρης Δημόπουλος» Κοζάνης και το 2016 το δίπλωμα στο Κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης.

Εργάζεται ως δάσκαλος κλασσικής και ακουστικής κιθάρας σε ωδεία τις Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας.

Παράλληλα εμφανίζεται σε διάφορα μουσικά στέκια και σκηνές στην Ελλάδα και έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα της Θεσσαλονίκης αλλά και από όλη την Ελλάδα. Έχει συμπράξει με καλλιτέχνες σε ζωντανές εμφανίσεις αλλά και σε δισκογραφία όπως Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Λιζέτα Καλημέρη, Μιχάλης Παπαζήσης, Ανδρέας Καρακότας, Γιώργος Μαργαρίτης, Μαρία Παπανικολάου, Αργύρης Μπακιρτζής, Φωτεινή Βελεσιώτου κτλ. Έχει συμπράξει μετην Συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε αρκετές συναυλίες.

Ασημούλα Σαούλη

Πιάνο / Κιθάρα / Μπαγλαμά / Κρουστά / Τραγούδι

Η Ασημούλα Σαούλη γεννήθηκε στη Χαλκιδώνα της Κωνσταντινούπολης το 2006. Από το 2007 ζει στην Ελλάδα. Φοιτεί στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στη σχολή πιάνου στις τάξεις της Ζωής Σαμσαρέλου και θεωρητικών. Τραγουδάει παίζει πιάνο, κρουστά και κιθάρα. Από το 2019 συμμετέχει στις παραστάσεις που δίνει το μουσικό σχήμα «Λούστροι». Τ έτος 2021 συμμετείχε στο «Pelion festival” για πιάνο και εγχορδα. Το 2022 η σύνθεσή της «Sense of freedom» έλαβε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Κάν΄το ν’ ακουστεί». Επίσης συμπαρουσιάζει την εβδομαδιαία εκπομπή των Λούστρων στο Ανοιχτό Ραδιόφωνο της Κωνσταντινούπολης με τίτλο «Λούστροι, κάλεσμα από το Αιγαίο»