100 χρόνια πριν… – delphi festival

νέα παράσταση – στην μνήμη των πεσόντων και προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Loustri Music Ensemble

Το μουσικό σχήμα  “Λούστροι” συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον ύδωρ” 2022,

θα παρουσιάσει την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022 στην Ιτέα την μουσική παράσταση με τον τίτλο “100 Χρόνια Πριν…” 

Η παράσταση είναι μια υμνωδία στην μνήμη όλων όσων υπέφεραν και χάθηκαν στην διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής και του ξεριζωμού τους αλλά και μετέπειτα, κατά την εγκατάστασή τους στις νέες πατρίδες. Έτσι, οι “Λούστροι” θα παρουσιάσουν μουσικές, τραγούδια και κείμενα που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με τον Μικρασιατικό πολιτισμό αλλά και την καταστροφή του το 1922.

Θεματολογία 1. Μουσικές και κείμενα για την ζωή πριν την καταστροφή. 2. Μουσικές και κείμενα που αναφέρονται στην καταστροφή, μεταγενέστερα. 3. Μουσικές και κείμενα για την ζωή μετά την καταστροφή και την επίρειά της στην κοινωνική, πολιτισμική και πολιτιστική ζωή του Ελλαδικού χώρου και της Ελληνικής διασποράς.

Λεπτομερέστερα:

  1. Κείμενα και τραγούδια από όλη την μικρασιατική γη (δυτικά παράλια, Καππαδοκία, Πόντος κ.α.) Τα τραγούδια δίγλωσσα και σε αυθεντική διάλεκτο (Ελληνικά, Τούρκικα, Ποντιακά κ.α.) με θέμα τον έρωτα και τις καθημερινές ασχολίες των Μικρασιατών πριν τον ξεριζωμό τους. Οι πηγές είναι αυθεντικές. Παραδοσιακά και τραγούδια και μουσικές με αναφορά στην Ανατολία και την Κωνσταντινούπολη. Κείμενα: συνεντεύξεις Μικρασιατών (κατόπιν προσφύγων)
  2. Κείμενα και μουσικές που αναφέρονται αποκλειστικά στην Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών. Τα κείμενα εδώ δεν είναι σχόλια τρίτων αλλά των πρωταγωνιστών εκείνου του καιρού.
  3. Μουσικές, τραγούδια και κείμενα καλλιτεχνών που επηρεάστηκαν και εμπνεύστηκαν από την Μικρασιατική Καταστροφή. (π.χ. Μικρασιατικά, ρεμπέτικα αλλά και έντεχνα του Ξαρχάκου, Χατζιδάκι κ.α.).

SUBSCRIBE TO OUR CHANNEL! THANK YOU!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *